Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :

Stres

Natura Medicatrix: Laco Filo v štvrtok 18. septembra 2014 | 16:18



http://en.wikipedia.org/wiki/Stress_(biology)
Stres je bežnou súčasťou každodenného života, ale je dôležité, aby sme sa naučili používať nástroje n jeho elimináciu, inak chronický stres, ak sa nelieči, môže viesť k rôznym stresovo súvisiacim ochoreniam, vrátane hypertenzie, srdcové choroby, úzkosti, depresie, pamäte, pečene a chronický únavový syndróm. Cieľom článku je zhrnúť niektoré adaptogénne byliny Withania somnifera, Panax ginseng, Eleutherococcus senticosus, Schizandra chinensis, Glycyrrhiza glabra, Rhodiola rosea, Bacopa monnieri a Centella asiatica.

Mechanizmus adaptogénov sa zapája do osi hypotalamus – hypofýza - adrenálnej a následne sa znižuje alebo normalizuje oxid dusnatý a kortizol, ktoré sú zvýšené v období stresu. Väčšina adaptogénov má tiež anxiolytické a antioxidačné vlastnosti a tie tvoria ich adaptogénny účinok.

Withania somnifera sa zdá byť najčastejšie používaný a rozsiahlo študovaný adaptogén, ktorý je tesne nasledovaný Panax ginseng a Eleutherococcus senticosus. Schisandra chinensis sa značne používa ako adaptogén v Tradičnej čínskej medicíne (TCM). Aj iné byliny prejavujú adaptogénne aktivity, ku ktorým patrí napr.: Rhodiola rosea, Sladovka hladkoplodá, Bacopa monnieri a Centella asiatica. Množstvo štúdií vraví a právom že, adaptogény majú pozitívne prínosy pri liečbe chronického stresu ako aj jej predchádzaniu.

Withania somnifera (Withania snodarná)

Withania imunomodulačné, protizápalové ale najvýraznejšie adaptogénne účinky, ktoré vyplývajú z komplexu mnohých steroidných alkaloidov a saponínov nájdených v koreni rastliny (Mills 2000, Braun 2007).
Hlavné chemické zložky Withania bol predmetom značnej vedeckej pozornosti (Mirjalili 2009).
K väčšine štúdií Withania boli použité potkany ako experimentálne modely, ale len raz v ľudskej klinickej štúdii bola zisťovaná anxiolytická účinnosť z liehového extraktu z bylín, ktoré boli hodnotené (Andrade 2000).

Withania užitočný anxiolytický potenciál a zaslúži si ďalšie štúdium. Úzkosť môže byť jedným z výsledkov chronického alebo silného stresu, Withania môže mať tiež úlohu v zvládaní stresu. Na rozdiel od svojich adaptogénnych vlastnosti, Withania alkaloidy (withanolides) sú tiež považované za upokojujúce, hypotenzné a schopné znížiť srdcovú frekvenciu, teda bylina je tiež používaný pri nespavosti (Braun 2007).

Chronický stres potláča imunitnú funkciu a zvyšuje náchylnosť k chorobám (Kour 2009). Ako už bolo uvedené vyššie, chronický stres môže mať za následok zhoršenie pamäte. Stres spôsobuje aj mužskú neplodnosť a schopnosť Withania na liečbu stresu súvisiacú s neplodnosťou má vysokú pozitívnu účinnosť

Liečba Withaniaza následok, zníženie stresu, zlepšiť úroveň antioxidantov a zlepšiť celkovú kvalita spermií.

 Pokračovanie nabudúce
 
Ste vystresovaný? Máte problém s libidom?  Potrebujete zmeniť túto situáciu či zmierniť? Potrebujete osobné konzultáciu? Na základe telefonických objednávok + 421 944 507 418

Možnosti a informácie ako aj poradenstvo v rámci fytoterapie Vám môžem poskytnúť na mojich prednáškach a seminároch. Prednášky nie len na tému BYLINIEK a KORENÍN, príprava bylinných zmesi a podobné témy podľa záujmu si môžete objednať tu. Sú určené pre širokú verejnosť. Prednášky trvajú priemerne 1 hodinu a k tomu poskytujem priestor aj na diskusiu.
Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger