Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , » Pestrec mariánsky

Pestrec mariánsky

Natura Medicatrix: Laco Filo v piatok 25. apríla 2014 | 13:42


Silybum marianum


Pestrec mariánsky (syn. silybum mariánske, ostropestřec mariánsky, Silybum marianum L.) bodliak, bodliak mariánsky, volček, kristova koruna, sa už od staroveku používala ako liečivá rastlina, avšak jeho liečebné použitie sa v priebehu stáročí dosť podstatne menilo. Vďaka intenzívnemu výskumu sa kedysi mystickými vlastnosťami opradená rastlina zaradila v modernej fytoterapii medzi najviac preskúmané. Moderné vedecké štúdie priniesli mnohé cenné poznatky, čo môže jej využitie už v blízkej budúcnosti rozšíriť aj do ďalších oblastí liečebnej praxe.

Pestrec mariánsky (Silybum marianum) je jednoročná alebo dvojročná bylina z čeľade astrovitých (Asteraceae). Ak je to dvojročná rastlina, vypučí na jar trsom bodlinatých listov s výraznými bielymi žilkami. Koncom júna sa na asi 1m dlhých lodyhách objavujú purpurovo červená kvetenstvo. Na konci leta sa z kvetov vyvinú plody, ktoré sa potom zberá. Pestrec mariánsky má blahodárne účinky na pečeň.

Pestrec mariánsky je zvyčajne 60 až 150 cm vysoká bylina s guľovitými koreňom a chudobne vetvenou stonkou. Rastliny sú pavučinato vlnkaté a pokryté roztrúsenými prisadnutými žliazkami. Stonka je plná, zaoblené hrany, s bielou dreňou. Listy v prízemnej ružici sú až 40 cm dlhé, tvarom i farbou podobné lodyham. Dolné stonkové listy sú sediace, horné poloobjímavé, vajcovité až kopijovité na okraji nepravidelne, na líci lesklé. Žilky na líci listov sú lemované bielymi škvrnami.
Úbory sú veľké, jednotlivé, dlho stopkaté, 3 až 7 cm široké. Zákrov je tvorený okrouhle vajčitými, na okraji nepravidelne ostnatým zubatými olistením. Ostne sú slamovo žlté, až 7 mm dlhé. Kvety sú purpurovo červené až fialové, s dlhou bielou korunnou rúrkou, asi 3,5 až 4 cm dlhé. Nažky sú asi 7 až 8 mm dlhé a 3 až 5,4 mm široké, svetlo hnedé a tmavohnedé čiarkovito žíhané, lesklé, na vrchole s úzkym slamovo žltým lemom a ľahko opadavým perým.

Vyššie rastliny sú nielen dôležitým zdrojom potravín, dreva, vlákniny, olejov, ale tiež poskytujú najbohatší výber prírodných látok, z ktorých mnohé sú využívané v medicíne, kozmetike a potravinárstve. Odhaduje sa, že asi 30 000 známych prírodných produktov je z viac ako 80 % rastlinného pôvodu a asi tretina liekov obsahuje biogénne látky rastlinného pôvodu alebo z nich získané deriváty.

Obsahové látky a terapeutické účinky Silybum marianum
Hlavnými obsahovými látkami Silybum marianum je skupina flavonolignanov komplexne nazývaná silymarín ( 1,5  3 % ). Silymarín je zmes obsahujúca silybín, isosilybin, silychristín a silydianin. Ďalšie významné skupiny flavonolignany, flavonoidy, glukozid, polyacetylény, kyselina fumarová.
U silymarinového komplexu bola preukázaná antioxidačné, antihepatotoxické, protizápalové a protialergické aktivity. Hepatoprotektívne účinky sa prejavujú u alkoholom indukovanej, akútnej a chronickej vírusovej hepatitídy, hepatitídy navodenej organickými látkami, toxínmi a drogami. Boli dokázané účinky antitumorové. So stabilizáciou bunkových membrán súvisí antialergická aktivita, čo súvisí s antioxidačným účinkom silymarínu, jeho schopnosťou vychytávať voľné radikály a inhibovať lipidovú peroxidasu.
Pôsobí ako choleretikum a slabé spazmolytikum. Silymarín sa dobre vstrebáva z tráviacej sústavy a rýchlo sa vylučuje žlčou ( max. hladina asi 1 h po podaní ). Vplyvom spätné resorpcie z hrubého čreva sa silymarín zadržiava v obehu a tým je podmienený jeho ochranný účinok proti hepatotoxinom a pri pečeňových cirhózách. V nedávnej dobe boli presne určené štruktúry silybinu A a B a opísané niektoré úplne nové mechanizmy účinkov na signálne procesy v zdravých a nádorových bunkách.
Z plodov pestreca sa môže variť čaj. Plody je potrebné roztĺcť aby sa tým umožnilo vylúhovanie účinných látok. Pretože sa silymarín veľmi zle vylúhuje do vody, tak sa používajú prípravky so štandardizovaným obsahom silymarínu. Používa sa ako prevencia pred nahromadením tuku v pečeni a pri zdravotných problémoch vzniknutých následkom zápalu pečene. V homeopatii sa predpisuje pri rovnakých neduhoch a popri tom ešte na zlepšenie funkcie žlčníka, proti žlčovým kameňom a pri depresiách.

Choroby, ktoré pomáha ostropetrec liečiť:
infekčná mononukleóza
EBV
žltačka
bakteriálne ochorenie pečene
tvrdnutie pečene (cirhóza)
otravy z liekov
následky chemoterapie
znižuje cholesterol
detoxikuje a posilňuje pečeň
podporuje obnovu pečeňových buniek
zlepšuje trávenie
chráni pečeň pred škodlivými účinkami farmaceutických liekov
cirhóza, hepatitída
napravuje sliznicu maternice, endometrióza
chráni žily a cievy

Olej z Pestreca mariánskeho
Pri očiste tráviaceho a pečeňového systému pestrecovým olejom je veľmi dôležité posilniť činnosť ľadvín, aby bol zabezpečený lepší odvod škodlivých látok z tela.

Možnosti a informácie ako aj poradenstvo v rámci fytoterapie Vám môžem poskytnúť na mojich prednáškach. Prednášky nie len na tému BYLINIEK a KORENÍN, príprava bylinných zmesi a podobné témy podľa záujmu si môžete objednať tu. Sú určené pre širokú verejnosť. Prednášky trvajú priemerne 1 hodinu a k tomu poskytujem priestor aj na diskusiu.

Osobné konzultácie na základe telefonických objednávok + 421 944 507 418

Foto: botany.sk literatúra: wikipedia.org,
Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger