Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , » Pagaštan konský

Pagaštan konský

Natura Medicatrix: Laco Filo v piatok 25. apríla 2014 | 14:31

 
Aesculum hippogastanicum (divý, konský alebo svinský gaštan, maďal, jírovec)
Droga: Flos, Semen, Folium, Cortex hippocastani (syn. castaneae equinae).
Vlastnosti: Antiflogistikum, adstringens, antireumatikum, antihemoroidale, antitrombotikum.
Strom z čeľade pagaštanovitých (Aesculus) s hustou košatou korunou, šupinovitou sivohnedou borkou, lepkavými púčikmi, 5-7 početnými dlhostopkatými listami a bielymi kvetmi vo vzpriamených kužeľovitých strapcoch (metlinách). Plody sú pichľavé tobolky s 1-3 červenohnedými semenami (gaštanmi). Kvitne od mája do júna. Je medonosný.
Hlavnou obsahovou skupinou sú triterpény (až 10%), ktoré súhrnne označujeme ako aescin. Aescin, ktorý je zodpovedný za väčšinu účinku gaštanu, existuje v troch variantoch (a-aescín, b-aescin a cryptoaescin). Z ďalších podstatných flavonoidov potom quercetin, kaempferol a ich deriváty. Aktívne látky získané z plodov gaštanu v podobe extraktu sú označované jednotne ako (HCSE).
Zbierame kvety, semená, listy, prípadne aj kôru.
Kvety sa zbierajú za slnečného dňa, keď sú plne rozvinuté. Príjemne vonia a sú plné sladkého nektáru. Sušia sa opatrne pri teplote do 35 °C, napriek tomu značne hnednú.
Okrem toho, že je strom hojne pestovaný ako okrasná rastlina parkov a alejí, používalo sa farbivo, ktoré obsahujú jeho listy, kôra a šupky plodov, na farbenie látok. Jeho nektár je bohatý na cukry, preto sa jedná o dôležitý strom pre včelárov. Nezrelé plody obsahujú saponíny, vo väčšom množstve sú jedovaté. Užívali sa v ľudovom liečiteľstve pre výrobu mastí. Drevo je využívané v stavebníctve a na výrobu nábytku. Využitie dreva v našich podmienkach nepripadá do úvahy, pretože staršie stromy (v parkoch) bývajú napadnuté drevokaznými hubami. Napriek svojmu menu je pre kone jedovatý.
Účinnou látkou je aescín, vďaka ktorému má pagaštan liečivé účinky.

Aescín – antiedematózny účinok
proti zápalom a venoprotektívnym účinkom
Urýchľuje vstrebávanie krvných zrazenín
Zlepšuje žilno-lymfatickú cirkuláciu
Vyprázdňovanie kŕčových žíl u pacientov v dolných končatinách
Zmenšuje lymfatické opuchy
Odvodňuje
Spevňuje cievy a zachováva ich pružnosť
Prekrvuje / studené ruky a nohy /
Hojí kŕčové žily, zápaly žíl, vredy predkolenia, hemoroidy.
Rozpúšťa hlieny - pri zápaloch dýchacích ciest.
Upravuje krvný tlak.
Zlepšuje funkciu nadobličiek.
Zmierňuje reumatické bolesti.

Recepty :

Tinktúra z kvetov: lúhovať kvety v bielo alkohole, ktorý obsahuje najmenej 40 % liehu. Za tri týždne precedíme. Je výborná na mazanie kĺbov pri reumatických bolestiach. Vnútorne sa dávkuje 1kapka na 1kg hmotnosti - toto rozdeliť do troch denných dávok.

Ľudové liečiteľstvo: recept na prekrvenie všetkých orgánov tela, odporúča sa piť ho aj na uvoľnenie žalúdočných a črevných kŕčov, pri menštruačných bolestiach, ako prevencia trombózy.
Recept: Čaj z kvetov- odvar z ½ litra vody a jednej lyžičky kvetov. Pijeme 3 krát denne po 1 dcl, asi 15 min pred jedlom
Masť z plodov: čerstvé olúpané a postrúhané gaštany zmiešame s masťou a zahrejeme k varu. Necháme stáť do druhého dňa, ohrejeme, prepasírujeme cez plátno a uskladníme v chladničke. Výborná na kŕčové žily a hemoroidy.
Nežiadúce účinky
Pri vonkajšom použití je úplne neškodný. Rovnako u pagaštanu sú zdokumentované pomerne zriedkavo sa vyskytujúce alergické reakcie. Pri vnútornom užití môže vyvolať nevoľnosti alebo kŕče žalúdka. Niektoré pramene hovoria o strate koordinácie, zvracanie, hnačky a ochrnutie. FDA klasifikuje pagaštan ako bylinu, ktorá pri vnútornom užití nie je bezpečná (podľa niektorých prameňov sú dokonca všetky časti jedovaté). 

Kontraindikácie
Pagaštan na vnútorné použitie sa nesmie užívať spolu s prípravkami proti krvácaniu, a pečeňovým ťažkostiam.
Možnosti a informácie ako aj poradenstvo v rámci fytoterapie Vám môžem poskytnúť na mojich prednáškach. Prednášky nie len na tému BYLINIEK a KORENÍN, príprava bylinných zmesi a podobné témy podľa záujmu si môžete objednať tu. Sú určené pre širokú verejnosť. Prednášky trvajú priemerne 1 hodinu a k tomu poskytujem priestor aj na diskusiu.

Osobné konzultácie na základe telefonických objednávok + 421 944 507 418

Foto: Laco Filo (autor) Literatúra: Natura Medicatrix: wikipedia.org,
Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger